Tisdag

Pluggar, pluggar, pluggar och pluggar. Kommer inte ens bli godkänd på tentan och jag kan ingenting. ååååååååååååååååååh.

Fast det här är ganska intressant;

Man tror alltid att ett land med lågt BNP är fattigt, men riktigt så fattigt som BNP visar behöver det inte vara. Begreppet BNP är rätt missvisande när man tänker efter. Eftersom utvecklingsländer inte är lika industrialiserade som industriländerna är deras största försörjning jordbruk och då väldigt ofta till det egna hemmet. (t.ex. man mjölkar sin egen ko, odlar sitt egna spannmål, bakar sitt eget bröd osv) Det är saker som inte räknas med i BNP eftersom man gör det för självhushållning. Det behöver alltså inte betyda att man har det dåligt.
Anledningern till att USA har så extremt högt BNP är för att amerikanarna har en kultur där man använder sig av mycket tjänster. I Sverige tvättar vi vår egna tvätt, lagar vår egna mat, tar hand om våra barn osv. I USA är det normalt att lämna smutstvätten till ett tvätteri, ha en barnskötare och gå och äta på restaurang. All användning av tjänster räknas med i BNP och det är en anledning till varför det är så högt just där. Tänk på hur många som egentligen är hemlösa i USA.

Ganska missvisande, ellerhur?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0